Suomessa on pitkät perinteet vireälle ja monipuoliselle yhdistystoiminnalle. Pitkään on ennustettu yhdistystoiminnan kuolemaa ja näivettymistä, mutta edelleen perustetaan uusia yhdistyksiä. Vuoden 2017 aikana perustettiin 2170 uutta yhdistystä. Yhdistystoiminta ei ole kokonaan kuolemassa, mutta ajanhengen mukaan se on muutosvaiheessa.
Yhdistystoiminta on jäsenten yhteistä toimintaa yhteisen asian hyväksi. Toiminta pohjautuu sääntöihin ja noudattaa voimassa olevia lakeja sekä asetuksia. Yhdistystoiminnan avulla täydennetään julkisen palvelutoiminnan aukkoja ja puutteita. Yhdistykset toteuttavat alueilla tarvelähtöistä toimintaa mahdollistamalla tukea, apua, kohtaamisia, keskusteluja, vertaisuutta, harrastuksia, virikkeitä ja palveluita alueen asukkaille. Yhdistysten toimintaan on matala kynnys ja yhdessä toimiminen koetaan ihmisläheiseksi ja yksilölliseksi. Yhdistystoiminnan talous koostuu jäsenmaksuista, varainhankinnasta, avustuksista ja lahjoituksista. Yhdistysten toiminta hyödyttää koko alueen asukkaita, ei ainoastaan jäsenistöä. Kuntakohtaisesti on erittäin tärkeää huomioida yhdistysten tukeminen toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Kunnan antama apu ja tuki yhdistyksille voi olla esimerkiksi tiloja, näkyvyyttä, yhteistoimintaa, kehittämisyhteistyötä ja avustuksia. Kunnat voivat turvata asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä (kts. Muistilista kunnan päätöksentekoon)
Yhteistoiminta ja aito kumppanuus, jossa toteutuu monitoimijainen yhdessä tekeminen vaativat yhteiseen tavoitteeseen ja päämäärään sitoutumista, luottamusta ja tietoisuutta eri tahojen toimintakulttuureista. Luottamus ja arvostus syntyvät yhteisestä ymmärryksestä. Resurssien yhdistäminen ja yhdessä tekeminen mahdollistavat monien asioiden toteuttamista, jotka muuten jäisivät tekemättä. Yhteispelissä on voimaa ja monia mahdollisuuksia! Helena Haaja Projektipäällikkö, Yhteinen Päijät-Häme -hanke
0 Comments
|
BlogimmeKerromme täällä hankkeen kuulumisia sekä näkemyksiämme maakuntamme yhdistyskentästä. Arkistot
March 2021
|